Aidatlarda tavan sınırlaması vardır, belgesiz yönetici olunamaz.
Fahiş vergilerle ilgili tartışmalar sürerken, aidatlar için yasal çerçeve hazırlanıyor. Yönetmelik ile idare profesyonellere devredilecek, bakanlık denetleyecek.
Özellikle site sakinlerinin tepkisine neden olan fahiş aidat fiyatları için harekete geçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından hazırlanan yasal çerçeveye son hali verilmiştir. Çalışma TBMM’ye sunulacak. Buna göre, herkes siteyi yönetemeyecek.
Sabah’ın haberine göre, Sertifika alan tesis yönetim firmaları site yönetimlerine talip olabileceklerdir. Şirketler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bağımsız denetçilerle birlikte kontrol edilecek. Sitelerin bütçeleri, nerelerde harcandığı ve ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.
Aidatların artmasıyla birlikte binalarda kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerginlikler yaşanmaya başlandı. Son yılların en büyük gider kalemleri arasında yer alan aidatlar, başta İstanbul olmak üzere bölge insanının büyük bir yansımasına neden oluyor. İstanbul’da lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişiyor. Lüks konutlarda ise aidatlar 10-15 bin lirayı buluyor.
Temmuz ayında taban fiyata yapılan yüzde 34’lük artışın ardından site aidatlarında ara dönem artışları başladı, bazı sitelerde yüzde 70’lere varan artışlar yaşandı. Yüksek artışlar fahiş artış olarak nitelendirilecek ve yüzde 30 tavan sınırı uygulanacak.